MEB'den Memurlar.net Formundaki Sorulara 29 Başlıkta Cevap

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, iki hafta önce memurlar.net forumunu inceleyeceklerini ve sorunlu konulara cevap göndereceklerini belirtmişlerdi. Cevap bugün sitemize ulaştırılmıştır. Memurlar.net forumunda yer alan talepler Bakanlıkta oluşturulan bir komisyon marifetiyle incelenmiş ve 29 başlık altında toplanmıştır. Bakanlığın sitemize gönderdiği açıklamayı okumak için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Temmuz 2005 15:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlerin Personel Genel Müdürü
Sayın Remzi KAYA'dan İstekleri

Sayın; memurlar.net
"Öğretmenlerin Personel Genel Müdürü Sayın Remzi KAYA'dan İstekleri" başlıklı haberiniz içeriğinde yer alan ve forum bölümünden seçilmiş; öğretmenlerimize ait istek, görüş ve temennilerden müteşekkil konulara, oluşturulan bir komisyon marifetiyle cevap verilmiştir. Ayrıca, diğer görüş ve temenniler de değerlendirilmek üzere Genel Müdürlüğün ilgili birimlerine ulaştırılmıştır.

Web sayfanız, Genel Müdürlüğümüzce sürekli takip edilmektedir. İlgi ve gayretinizin sürekli olması temennisiyle çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Remzi KAYA
Genel Müdür


1- Müdür Yardımcılığına İlk Atamalarda sadece sınav puanı baz alınmalıdır. Böylece torpil engellenir. Hak eden vazifeye atanır.

Mevcut Yönetmelik gereği Müdür Yardımcılığına ilk atamalarda sınav puanının % 10'unun da yer aldığı bir değerlendirme sonucu en yüksek puan alan adayın ataması yapılmaktadır. Dolayısıyla hak eden aday atanmaktadır.

2- Yönetici Değerlendirme Formu (EK-2) yeniden düzenlenerek. Zorunlu bölgede çalışma için verilen her yıl için 2 puan kaldırılmalı; konusu yönetim ve eğitim dışı olan yayınlanmış eserler için verilen puanlarla ilgili bölüm çıkarılmalı. Sadece yönetimle ilgili yazılmış eserler puanlamaya dahil edilmeli.

Yönetici Değerlendirme formu EK-2 üzerinde zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen bölgelerde geçen her yıl için verilen 2 puanın kaldırılması personel istihdamında güçlük çekilen yörelerde çalışanlar bakımından hak kaybına neden olacaktır. Bu bölgelerde çalışanlar bakımından verilen bu puan bir anlamda o yörelerde çalışmayı özendirmek amacıyla öngörülmüştür. Bununla birlikte bu öneri ve yayınlanmış eserlerin puanlandırılmasına ilişkin öneri yönetmelik değişikliği çalışmalarında dikkate alınmak üzere not edilmiştir.

3- Sınıf öğretmenlerine verilmeyen "öğrenci sosyal ve gelişim özellikleri" çalışmalarından dolayı haftada 2 saatlik ek ders ücreti verilmesi ki şu anki mevcut durum Anayasa'nın 10 uncu ve 18 inci maddelerine aykırıdır. (10 uncu madde: eşitlik, 18 inci madde: angaryayı -ücretsiz zorla çalıştırma yasaklıyor.)

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların değişiklik çalışmalarında dikkate alınacaktır.

4- Sınıf öğretmenlerinin aylık karşılığı okutmak zorunda oldukları ders saati sayısını 18'den 15 indirmek.

Bu öneri 439 sayılı Kanuna uygun değildir.

5- Branş öğretmenlerinin branşlarındaki yer değiştirme yoluyla atamalarda meydana gelen problemlerin ortadan kaldırılması için çalışma yapılmalı. Herkes kendi branşına atanmalı ve iller arası atamalarda da yine bu dikkate alınmalı.

Öğretmenlerin 2005 Yılı Yer Değiştirme Kılavuzu'nun 15 inci sayfasında yer alan açıklamalar doğrultusunda, 23 üncü sayfasında verilen Ek-1 Takvim'de belirtilen tarihlerde alan değişikliğine imkân veren çalışmalar yapılacaktır. Bu başvurular ile isteyen öğretmenlerin kadro imkanları ölçüsünde lisans öğrenimlerine uygun alanlara geçmeleri sağlanacaktır.

6- Bazı ek ders ücreti az olan öğretmenlere okulda meslek geliştirici ya da araç-gereç düzenleme ile ilgili çalışmalar yaptırılarak ek ders ücreti ödenmesi. Bu yolla öğretmenlerin okuldan kopuk kalması engellendiği gibi ekonomik bir rahatlama da yapacaktır. Örneğin: Her öğretmen okulda haftada en az 20 saat bulunmalıdır denilip bu zamanlara ait ek ücret ödenebilir.

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların değişiklik çalışmalarında dikkate alınacaktır.

7- Hangi bölge olursa olsun mahrum köylerde görev yapan öğretmenler için ek ücret düzenlemeleri yapılmalı. (Zorunlu Hizmet bölgeleri ve diğer bölgelerdeki İl ve İlçelerde görev yapan öğretmenler hariç tutulmalı.)

Konu hakkında yapılacak değişiklik çalışmalarında dikkate alınacaktır.

8- Uzmanlık ve Başöğretmenlikle ilgili yönetmelik çıkmalı ve sınav tarihleri kesin bir tarih olarak belirtilmeli. Ayrıca sınavın Kasım yada Aralık ayılarında yapılması daha yararlı olacaktır.

Öğretmenlik mesleğinin Öğretmen, Uzman Öğretmen ve Başöğretmen şeklinde kariyer basamaklarına ayrılmasına ilişkin yönetmelik çalışmaları son aşamasında olup öğretmenlerimizin yaz tatiline gelmemesi için okullar açıldıktan sonra sınav yapılacaktır.

9- Sayın Remzi Kaya NTV'ye çıktı, branşlarda özellikle Türkçe/Edebiyat branşlarında karışıklık olduğunu, herkesin mezuniyet branşına atanacağını, bu konuda talim terbiyeden karar çıktığını söyledi. Bu iki branştan birini tercih edecekler dedi. Bu 2005 Mayıs atamalarında o zaman sorun devam demektir?
İllerin öğretmen açıkları belirlenirken emekliye ayrılacak öğretmen sayısı göz önünde bulundurulmuyor. Bu açık sonra aday öğretmenlerle kapatılıyor. Bizim hakkımız yeniyor? Sayın Genel Müdürüm, bu konuyla yakından ilgilenmenizi önemle, insanlık adına talep ediyorum. Zira bu konu benzer durumdaki tüm öğretmenlerin ortak derdi ve sesidir?
11 Yıldır Muğla'ya gidemeyen, Tüm umutlarını müdür yardımcısı olarak il dışına atanmasına bağlamışken kanuni engellerle karşılaşan, maddi anlamda dar boğaza girmiş ve banka kredisi dahi alamayan, branş karmaşasıyla İlsis yanlışıyla tercih etmediği il ve branşa atanan, yeni görev yerine başlamış dahi olsa çıktığı D ve E bölgesi mecburi hizmetten sayılan tüm öğretmenler için gün bugündür? Bu sene Türkçe edebiyatta karışıklık oldu gidin bakalım, düzeltiriz; diyemezsiniz? 11 Yıl Muğla'da kaldın, bir yıl daha kal; düzeltiriz; diyemezsiniz? Bu yıl da Batıya stajyer atayalım, seneye bakarız; diyemezsiniz? Yanlışın ne kadarından neresinden dönerseniz kârdır.

İllerin öğretmen açıkları belirlenirken; okul ve kurumların öğrenci sayısı, branşlar itibarıyla haftalık ders saati sayısı, yeni açılacak okul ve derslik sayısı ile emekliye ayrılacak öğretmen sayısı esas alınmaktadır. Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olanların Türkçe Öğretmenliğine de başvuru yapabilmelerine yönelik yer alan konuya ilişkin olarak; öğretmen ihtiyacının karşılanmadığı atama dönemlerinde Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olanların Türkçe Öğretmenliğine de başvuru yapabilmelerine yönelik görüşümüz Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına iletilmiş olup alınan cevapta: a) Orta öğretim kurumlarımızın 4 yıla çıkarılması, b) 2005-2006 Ders Yılından itibaren orta öğretim kurumlarımızın 9'uncu sınıflarından başlamak üzere kademeli olarak Türk Dili ve Edebiyatı dersi yerine okutulacak olan "Dil ve Anlatım" dersi ile "Türk Edebiyatı" dersinin haftalık saat sayılarında mevcut duruma göre getirilen artış dikkate alınarak 2005 yılı atama dönemine mahsus olmak üzere KPSS'deki puan üstünlüğü esasına göre kabulü?" hükmüne yer verilmiş olup, 2005-2 atama döneminde hazırlanacak olan atama kılavuzunda yer alacak ve uygulanacaktır.
İsteğe bağlı yer değiştirme döneminde Muğla İline yer değiştirme talebinde bulunan, ancak hizmet puanı yetersizliği nedeniyle atanamayan, fakat ilk atama biçimiyle söz konusu il emrine aday öğretmen ataması yapıldığına ilişkin olarak; atama yapılacak alanlara göre illerin kontenjanları belirlenirken İLSİS veri tabanındaki bilgiler esas alınmaktadır. Genel olarak, yer değiştirme döneminde kapalı olan iller, ilk atama dönemi için de kapalı tutulmuştur. Yer değiştirme dönemlerinde belirlenen kontenjan ölçüsünde yer değiştirme işlemine açık tutulan iller ilk atama döneminde de açık tutulmuştur. 2004-2 atama döneminde, Aydın ve Muğla ilerine de bu kapsamda atama yapılmıştır.
Birinci hizmet bölgesi kapsamındaki (D) ve (E) hizmet sınıfındaki ilçelerin zorunlu çalışma için belirlenen yerler kapsamında değerlendirilmesine ilişkin olarak; Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğine yönelik yürütülen değişiklik çalışmaları devam etmektedir. Tamamlanıp ve onaylandığında yürürlüğe girecektir.

10- "OKUL/KURUM MÜDÜRLÜĞÜNE VEKALET" görevi ve "KURUCU MÜDÜR" görevi, yönetim kademeleri arasında yer almalıdır. Bu yönetim kademesinin 2 nci veya 3 üncü yönetim kademesi olması uygun olacaktır. Ayrıca bunların asil müdürlüğe atanma yolu (müdür yetkililikte geçen süreler gibi) seçme sınavını kazanma şartına bağlanmalıdır. Böylece bu durumda olan öğretmenler asil olarak atanamayacak fakat seçme sınavına katılma şartlarını taşıdıkları sürece boş bulunan okul/kurum müdürlüklerine sadece vekaleten atanabileceklerdir.

Okul/kurum müdürlüğüne vekalet ve kurucu müdürlük görevi ilgili Yönetmelik eki Yönetici Değerlendirme Formu EK-2 üzerinden puanlamaya alınmaktadır. Müdür yetkililikte geçen sürelerin müdür yardımcılığı sınavını kazanmak şartıyla yönetim kademelerinde geçmiş sayılması öngörülmüştür. Zira müdür yetkililik görevi personel istihdamında güçlük çekilen yörelerde görevli öğretmenlerin öğretmenlik görevi ile birlikte yöneticilik görevini de sürdürdükleri dikkate alınarak yönetim kademelerinde geçmiş sayılmıştır. Ayrıca konuya ilişkin öneriler bu konuda yapılacak değişiklik çalışmalarında dikkate alınmak üzere not edilmiştir.

11- MÜDÜR YETKİLİLİK: Birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarında sınıf öğretmenliği görevinin yanında müdür yetkilik görevini de yürüten öğretmenlerimize, bu görev karşılığı verilecek ek ders ücreti yeniden düzenlenerek ek ders ücretleri yaptıkları işin yetki ve sorumluluklarına uygun hale getirilmelidir.

Müdür yetkili öğretmenlere öngörülen ek ders ücretinin yeniden düzenlenmesine ilişkin öneri, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların değişiklik çalışmalarında dikkate alınacaktır.

12- EMEKLİLİK İŞLEMLERİ: Emekli olacak öğretmenlerin emeklilik işlemleri AĞUSTOS değil, Haziran-15 olmalıdır. Haziran ayı içinde yapılan il içi-il dışı atamalar, emeklilik işlemleri bittikten sonra yapılmalıdır. Böylece emekli olan birinin yerine ilk atama sıfır puanlı öğretmen değil, yıllardır doğuda atama bekleyen öğretmenlerimizin atanmasının yolu açılacaktır.

Öğretmenlerin emeklilik işlemleri bazı istisnalar dışında Kanun gereği TEMMUZ-AĞUSTOS aylarında yapılmaktadır. Bu süreler dışında öğretmenlerin emeklilik işlemi yapılması eğitim öğretimi aksatacaktır. Öğretmenlerin il içi ve iller arası atamalarında emekliye ayrılan öğretmen sayısı dikkate alındığından atama ve yer değiştirmeler ile emeklilik işlemlerinin doğrudan bir ilgisi bulunmamaktadır.

13- Aday öğretmenlerin adaylık ve hazırlayıcı eğitimleri bittikten sonra uygulama eğitimi bitmeden ve adaylığı kalkmadan tayin istemeleri eğitim öğretimi ciddi şekilde aksatmaktadır. Bunun için uygulama eğitimi bitmeden ve adaylık kalkmadan tayin isteme yolu kapanmalıdır.

Aday öğretmenlerin adaylıkları kaldırılmadan yer değiştirebilmelerine ilişkin düzenleme, hazırlanan ve yakında yürürlüğe girecek yönetmelik ile uygulamadan kaldırılacaktır.

14- İlk atama işlemlerinde "eş durumunu" dikkate alacak düzenlemeler yapılmalıdır.

Boş kadrolara puan üstünlüğüne göre atama yapıldığından, adayların mazeretine göre atama eşitsizliğe yol açacağı gibi kişiye göre iş olarak da değerlendirilebilir oysa amacımız ihtiyacımız olan elemanı temin etmektir.

15- "Eğitim kurumu yöneticilerinin il dışına yer değiştirme suretiyle atanma" yolunu açacak düzenlemeler yapılması faydalı olacaktır..

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümlerine göre; atama yetkisi Bakanlığa ait eğitim kurumu yöneticilerinin iller arasında yer değiştirme suretiyle atanmaları mümkün olabilmektedir. Ancak atama yetkisi valiliklerde bulunan eğitim kurumlarının duyurusunun il genelinde yapılıyor olması nedeniyle bu kurumların yöneticilerinin iller arası yer değiştirmeleri mümkün olamamaktadır.

16- Sınıf ve Branş öğretmenlerinin ücret farklılıkları ortada. Madde 11 uygulamaları kaldırılmalı. Bazı öğretmenler 2 saate 1 saat 7 saate bir saat bazıları da üvey olduklarından mıdır nedir? 10 saate 1 saat alıyor. Bunun yerine sınıf-branş bütün öğretmenlere standart bir ücret getirilmeli ayırım ortadan kaldırılmalı.

Sınıf ve Branş öğretmenleri arasındaki ücret farklılıklarının giderilmesine yönelik öneri Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların değişiklik çalışmalarında dikkate alınacaktır.

17- Egzersiz ücretleri kaldırılmalı (Zaten hakkı ile yapan kaç öğretmen çıkar bilmiyorum...).

Ders dışı eğitim çalışmalarına ilişkin ek ders ücretlerinin kaldırılması Genel Müdürlüğümüzce uygun bulunmamaktadır.

18- Bazı okullarda 200 öğrenciye 3-4 müdür yardımcısı verilirken ilköğretim okullarında 599 öğrenciye bir müdür yardımcısı yeterli görülmektedir. Okullardaki norm kadro uygulamaları yeniden gözden geçirilmeli yeni bir düzenleme yapılmalıdır.

Norm kadro uygulamasına ilişkin öneriler; uygulamadan alınan geri bildirimler ve görülen aksaklıklar yapılacak çalışmalarda dikkate alınacaktır.

19- Atamalarda yaşanılan sıkıntılar giderilmeli siyasi ve keyfi uygulamalar yapılıyor saplantısı ortadan kaldırılmalıdır.(Örnek: Müdür yardımcısı ilan edilen bir okula başvurular bittiğinde aynı il içinde sıraya giren öğretmenler listesi gibi liste hemen ertesi günü ilan edilerek şaibeler ortadan kaldırılmalıdır)

Müdür yardımcıları seçme sınavı sonucu almış oldukları puan esas alınarak boş müdür yardımcılığı kadrolarına yapılacak duyuru üzerine başvuruda bulunmakta ve tamamen objektif kriterlere dayalı olarak yapılan bir değerlendirme sonucunda en yüksek puan almaları durumunda atanabilmektedir. Dolayısıyla müdür yardımcılığı atamalarında herhangi bir şaibenin olması söz konusu değildir.
2002 yılı atama döneminden bu yana öğretmen atama ve yer değiştirmeleri bilgisayar ortamında puan üstünlüğüne göre kamuoyuna açık ve şeffaf bir şekilde yapılmaktadır.

20- Öğretmenlerin derse girdikleri zaman ev kirası - telefon - elektrik vs. gibi ödemelerini düşünmeden derslerine adapte olabilecekleri hayat şartları sağlanmalıdır. Ek ders ücretleri makul seviyeye getirilmelidir.

Eğitim çalışanlarının hayat şartlarının iyi olması, Millî Eğitim Bakanlığı'nın en büyük özlemidir. Ek Ders Saatlerine İlişkin Esasların değişiklik çalışmalarında bu husus dikkate alınmıştır.

21- Atanmış bir müdürün çalışacağı müdür yardımcısını seçme hakkı ya da atanmasında söz sahibi olabileceği bir yönetmeliğin çıkarılması daha iyi olacaktır.

Müdür yardımcıları, seçme sınavı sonucu almış oldukları puan esas alınarak boş müdür yardımcılığı kadrolarına yapılacak duyuru üzerine başvuruda bulunmakta ve tamamen objektif kriterlere dayalı olarak yapılan bir değerlendirme sonucunda en yüksek puan almaları durumunda atanabilmektedir. Dolayısıyla bu durumda okul müdürünün müdür yardımcısını teklif etmesi gibi bir düzenleme yapılması mümkün olamamaktadır.Bu şekilde atanan müdür yardımcılarının müdür adayı olmaları nedeniyle daha verimli çalışacakları düşünülmektedir. Ancak yürürlükte olan yönetmelikte okul müdürünün en yakın çalışacağı yardımcısını (müdür başyardımcısını) seçme hakkı bulunmaktadır.

22- Mümkün olduğu taktirde: Bir okul müdürü bir şekilde okulundan ayrıldığında (Tayin-Emekli) o okula müdürü yardımcılarından biri öncelikle atanmalıdır.

Okul müdürünün ayrılması durumunda okulun müdür yardımcılarından birinin yönetmelikle aranan şartları taşıması durumunda o okul müdürlüğüne atanması mümkün olabilmektedir.

23- Müdür yardımcılarında iller arası tayin isteği netlik kazanmalı (yönetmelik var uygulama yok)

Müdür yardımcılarının atama yetkisi valiliklerde bulunmakta ve buna ilişkin duyurular il genelinde yapılmaktadır. Müdür yardımcılığının 2'nci görev olduğu da unutulmamalıdır.Bu nedenle müdür yardımcılarının iller arasında yer değiştirme suretiyle atanmaları mümkün olamamaktadır.

24- Şube Müdürlerinin iller arası tayini düzenlenmeli.

Şube müdürlerinin iller arasında yer değiştirme suretiyle atanmalarına yönelik düzenleme çalışmaları devam etmektedir.

25- Kimse kendi doğduğu yerde idareci (Müdür, Şube Müdürü, Millî Eğitim Müdürü) olamamalı, buna görevlendirme de dahil.

Bakanlığımız taşra teşkilatında müdür, şube müdürü ve milli eğitim müdürü gibi yöneticiliklerde görevli olanların, doğduğu yerde yönetici olamayacaklarına ilişkin düzenleme Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin yönetmeliğin 15'inci maddesinde: Taşra teşkilatı şube müdürlerinin kendisinin veya eşinin nüfusa kayıtlı olduğu il ve bu İl'e bağlı ilçelere, nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte, en az 15 yıl müddetle devamlı olarak ikamet ettikleri veya hizmetini olumsuz yönde etkileyecek maddi ilişkisinin bulunduğu il veya ilçeye, bu İl'e bağlı ilçelere, ilçenin bağlı bulunduğu İl ve bu İl'e bağlı diğer ilçelere atanamayacakları, ancak, son genel nüfus sayımına göre Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atamalarına İlişkin yönetmeliğin Ek-1 sayılı cetvelde IV, V ve VI ncı bölge kapsamında belirlenen il merkezleriyle bunlara bağlı ilçe merkezlerinde nüfusu 50.000'ni aşan yerlere, diğer il veya ilçe merkezlerinde nüfusu 100.000'ni aşan yerlere yapılacak atamalarda yukarıdaki fıkra hükmünün uygulanmayacağı ifade edilmiştir. Uygulama bu yönde yapılmaktadır.
21.4.2004 tarihli ve 25440 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2004/7040 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu yönetmeliğin 15'inci maddesinin a bendi 2004 yılı sonuna kadar İl Milli Eğitim Müdürü ve İlçe Milli Eğitim Müdürü dışındaki personel için uygulanmaz hükmü gereğince uygulanmamıştır.

26- Öğretmenlik mesleğini icra edemeyecekler mağdur edilmeden yapabilecekleri bir memuriyete geçirilebilmeli (fizyolojik veya psikolojik problemleri olanlar).

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereği görevini devamlı surette yapamayacak durumda olan memurların hizmet sınıflarının değiştirilmesi mümkün olabilmektedir.

27- Okul yöneticilerinin öğrenci sayılarına göre okullar arasında dengeli dağılım sağlanmalı.

Okul yöneticilerinin okulların öğrenci sayısı dikkate alınarak dengeli dağılımının sağlanmasına yönelik öneriye karşılık olarak; norm kadro yönetmeliğine müdür yardımcısı norm kadrosu belirlemesinde okulun öğrenci sayısı esas alındığından uygulama zaten bu yöndedir.

28- Öğretmenlerin sorunlarına pratik çözümler üretecek bir birim oluşturulmalı Millî Eğitim Bakanlığı; akıl veren, fırça atan değil sorun çözen birim olmalı, dağınıklık ve vurdumduymazlık acilen giderilmelidir.

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü, dünyanın ikinci büyük personel örgütüdür. 600.000'i aşan personeli için; hızlı, şeffaf, adil ve çağdaş bir hizmet üretme gayreti içerisindedir. Millî Eğitim Bakanlığı'nın iletişim kanalları sürekli açıktır. Örneğin; atama dönemlerinde danışma komisyonları oluşturulmaktadır. Adaylardan gelen sorulara ve il millî eğitim müdürlüklerinden ulaşan tereddütlü konulara ilişkin cevaplar anında elektronik ortamda cevaplanmaktadır. Yine Genel Müdürlük bünyesinde oluşturulan Mevzuat Dairesi Başkanlığı uzman ve hukukçu personelle donatılarak, çalışanlara doğru ve düzenli hizmet verilmesi amaçlanmaktadır.

29- 2004-1 Öğretmenlik Ataması Internet ortamında yapıldı. Başvuru esnasında listede Üniversite adı "Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Ekonomi Fakültesi Bilgisayar ve Enformatik" olarak yer alıyordu. Ben de Öğretmenlik başvurumu aldığım belge ile bu şekilde yaptım. Başvuruyu yaptıktan sonra gerekli olan evrakları Bolu Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim ettim. 2004-1 atama döneminde bilgisayar öğretmeni olarak Erzurum Valiliği emrine atandım ve 08.03.2004 tarihinde Sabancı İlköğretim Okulunda öğretmenlik görevine başladım. 09.03.2004 tarihinde çektiğim kura ile 17.03.2004 tarihinde ikinci görev yerim Ahmet Yesevi İlköğretim Okulunda bilgisayar öğretmeni olarak göreve başladım. 2 ay 7 gün görev yaptığım okula, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü'nden gelen B.08.0.PGM.0.23.05.05.59.2004/2350 sayılı, 21.04.2004 tarihli ve konusu Şerafettin Tokuşoğlu olan belge ile Öğretmenlik görevime son verilmiştir. Gelen yazıda Bilgi İşlem Sistemleri bölümünün başvuruda yer verilmediği, yani mezuniyetten dolayı tereddüde düşüldüğü belirtilmiştir. Bilgi İşlem Sistemleri Bölümünün, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yüksek öğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin esaslar ile değişiklik yapılmasına dair esasların yer aldığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun 340 sayılı kararında (Şu anda bu karar yürürlükten kaldırılmış ve Talim ve Terbiye Kurulu'nun 119 sayılı kararı yürürlüğe girmiştir.) yer almadığını ve bundan dolayı başvurumu kabul edemeyeceklerini belirttiler. Bu kararda "Bilgi İşlem Sistemleri" ve "Bilgisayar ve Enformatik" bölümleri yer almamaktadır. Bu kararda şu bölümler yer almaktadır; Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilgisayar Teknolojisi Bölümü /Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü (lisans), Matematik-Bilgisayar Bölümü, İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar Bilimleri Mühendisliği, Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği Yukarıda altı çizilen Bilişim Sistemleri bölümünün Bilgi İşlem Sistemleri bölümüne karşılık geldiğini düşünüyorum. Görevden alındığım için mahkeme sürecine gittim. İnşallah hakkımda hayırlısı olur.

Branşlara hangi Yükseköğretim Kurumları mezunlarının atanabileceğini belirleme yetkisi Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığındadır. Bilgisayar öğretmenliğine TTK 119 sayılı karar eki çizelgede yer verilmiş olup Bilgisayar ve Bilişim Sistemleri Bölümü bunlar arasında yer almaktadır. Ayrıca; adı geçenin mezun olduğu okul ve bölümü Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına sorulmuş olup söz konusu okul mezununun Bilgisayar öğretmenliğine atanamayacağı belirtilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber